Hva Er Koffeinfri Kaffe
Du kan være en ivrig kaffedrikker som ønsker å redusere koffeininntaket, en nybegynner i kaffeverdenen som ikke ønsker å kaste seg ut i en daglig koffeinrutine, eller bare nysgjerrig på hva koffeinfri kaffe handler om.
Hvis dette høres ut som deg, har vi den perfekte artikkelen!
Koffeinfri kaffe er et flott alternativ for en deilig drikke uten koffein – les videre for å finne ut mer.
Hva er koffeinfri kaffe?
Decaf-kaffe er kaffe som har blitt behandlet for å fjerne mesteparten av koffeinet. Dette gjør at folk som er følsomme for koffein eller ønsker å redusere inntaket sitt, kan nyte kaffen uten å bekymre seg for de stimulerende effektene av koffein. Metoder for fjerning av koffein inkluderer vanligvis vannprosessering, løsningsmiddelbasert ekstraksjon eller karbonfiltrering.
Gjennom spesielle prosesser (som bruk av organiske løsemidler, karbondioksid eller vann) fjernes minst 97 % av koffeinet fra kaffebønnene.
Så sitter du igjen med en deilig koffeinfri kaffe!
Favorittdrikkene dine, for eksempel iskaffe kan lages koffeinfri ved ganske enkelt å bytte ut de koffeinholdige kaffekapslene som du bruker mot koffeinfrie kapsler!
Hvordan lager de koffeinfri kaffe?
Vi nevnte at kaffen gjøres koffeinfri ved hjelp av organiske løsemidler, karbondioksid og vann.
Men hvordan fungerer egentlig disse prosessene?
Nedenfor har du alle svarene på hvordan kaffen blir koffeinfri.
Den sveitsiske vannmetoden
Som navnet sier, så involverer den sveitsiske vannmetoden vann og ble utviklet i Sveits.
Les mer om hvordan denne prosessen fungerer under.
- Grønne kaffebønner legges i bløt i varmt vann slik at koffeinet oppløses.
- Dette fjerner imidlertid også alt sukker og andre kaffesmaksstoffer
- Vannet fra dette partiet av grønne kaffebønner sendes gjennom et kullfilter som fanger koffeinmolekylene (det største molekylet) slik at sukker og andre kaffeelementer kan passere gjennom.
- Dette skaper en grønn kaffeekstrakt
- Den grønne kaffeekstrakten brukes deretter til å bløtlegge det neste partiet med koffeinholdige grønne kaffebønner.
- Den grønne kaffeekstrakten fjerner nå all koffeinen gjennom diffusjon, og kaffebønnen beholder kaffesmaken
- De deilige bønnene er deretter koffeinfrie og tørkes
Denne metoden betyr at du kan få koffeinfri kaffe som er rik på smak og laget uten at det tilsettes kjemiske løsemidler.
Lage koffeinfri kaffe med karbondioksid
Koffein kan også fjernes fra kaffebønner gjennom høykomprimert karbondioksid, i stedet for kjemiske løsemidler.
Det er en smart prosess som kun retter seg mot koffeinet i bønnen.
Les nedenfor prosessen med koffeinfrigjøring ved bruk av CO2-prosessen
- Kvernede grønne kaffebønner plasseres i en beholder av rustfritt stål og forsegles
- De grønne kaffebønnene bløtlegges i høykomprimert karbondioksid (kalt superkritisk karbondioksid) under ekstremt høyt trykk – 73 til 100 atmosfærers trykk
- Dette blir liggende i ca. 10 timer, og ut kommer koffeinfrie kaffebønner
Lage koffeinfri kaffe med metylklorid
Metylenklorid er en metode for direkte fjerning av koffein med et kjemisk løsemiddel som fjerner koffeinet fra kaffebønner.
Den trinnvise prosessen
- De grønne kaffebønnene gjennombløtes i varmt vann eller dampes for å trekke ut koffeinet fra bønnene
- Disse gjennombløte bønnene fjernes fra vannet og løsemiddelet metylenklorid tilsettes dette vannet for å suge opp koffeinet
- Metylenklorid og koffein skummes fra overflaten av vannblandingen
- Til slutt blir bønnene lagt i vannet igjen eller dampet igjen for å reabsorbere blandingen og all den gode kaffesmaken
Noen kaffeselskaper velger å bruke denne metoden fordi den opprettholder kaffesmaken bedre.
Men noen velger å ikke bruke den fordi den bruker kjemiske løsemidler, så de velger de indirekte metodene som er beskrevet ovenfor i stedet.
Hvor mye koffein er det i koffeinfri kaffe?
I koffeinfri kaffe fjernes 97 % av koffeinet, men det er fortsatt en liten mengde igjen.
Det sies at det er opptil 7 mg (milligram) koffein i en 235 ml kopp koffeinfri kaffe.
EU har fastsatt at det ikke kan være mer enn 0,3% koffein for å anses som koffeinfri.
Er koffeinfri kaffe bedre enn kaffe med koffein?
Det er motstridende meninger om hvorvidt koffeinfri kaffe er bedre enn koffeinholdig kaffe.
Fordeler med å drikke koffeinfri kaffe
- Perfekt for de som elsker smaken av kaffe, men er følsomme for koffein
- Koffeinfri kaffe betyr at du kan unngå de vanlige bivirkningene av koffein.
- Personer som er følsomme for koffein kan oppleve hjertebank, rastløshet og søvnløshet.
- Reduserer risikoen for koffeinindusert angst
- Noen mennesker kan føle seg mer engstelige etter å ha drukket kaffe med koffein.
- Selv om koffein ikke forårsaker angst, kan det forverre symptomene.
Folk som opplever dette, vil kanskje holde seg til koffeinfri kaffe.
Nå som du vet alt om hva koffeinfri kaffe er og hvordan den lages, se på hvordan kaffen faktisk kommer til deg med vår artikkel om reisen fra bønne til kopp.
- dampet melk;
- to skudd espresso;
- et tynt lag melkeskum på toppen
som gir mye mer kaffe enn melk.
Hva er i en Macchiato?
1
Bereite die Cappuccinos vor.
2
Vermische das herausgeschabte Mark der Vanilleschote, die Madeleines und die Crème fraîche mit dem Kaffee.
3
Garniere mit Keksbröseln und Karamellsirup.
Hva er i en Cappuccino?
- dampet melk;
- to skudd espresso;
- et tynt lag melkeskum på toppen;
- som gir mye mer kaffe enn melk.
Hva er i en Macchiato?
1
Bereite die Cappuccinos vor.
2
Vermische das herausgeschabte Mark der Vanilleschote, die Madeleines und die Crème fraîche mit dem Kaffee.
3
Garniere mit Keksbröseln und Karamellsirup.
- et skudd espresso;
- dampet melk;
- og til slutt melkeskum på toppen
alt i et perfekt balansert forhold.
Utforsk populære typer kaffe
Les noen av de mest likte artiklene fra hele nettstedet